Excursia 2 (Joi 08 septembrie 2011)

Ziua presupune efectuarea unui traseu în circuit pe ruta Ileanda – Dăbâceni – Glod – Gâlgău – Poiana Blenchii – (Cheile Babei) Baba – Coroieni – Vima Mică – Sălniţa – (Defileul Lăpuşului – Custura Cetăţelei) – Vima Mare –Ileanda – Cuciulat (Peştera Lii) – Ileanda. Traseul parcurs: 98 km.

Plecare: ora 9:00 întoarcere – după masa, în jur de ora 17:00

Obiectiv I: Cheile Babei; Echipament necesar. echipament de tură de suprafaţă;

Mai multe puteți afle de aici: http://www.marasilva.ro/AP03.php

Obiectiv II: Custura Cetăţelei – Cheile Lăpuşului

Localizare şi acces: Din Ileanda accesul auto se poate face pe ruta Bizuşa – Vima Mare – Vima Mică (Custura Cetăţelii).

Descrierea traseului vizitabil: Defileul Lăpuşului este un defileu epigenetic considerat unicat în România prin dimensiuni şi prin rocile în care se dezvoltă (şisturi cristaline cu nivele de calcar şi dolomite metamorfozate). Defileul cuprinde sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălniţa, Buteasa Râu – La Împreunătură) şi are în versanţi custuri stâncoase (Custura Cetăţelii, Custura Vimei), pereţi şi pinteni stâncoşi, cascade (La Pişătoare) şi peşteri. În aval de Groape încep custurile încolăcite de apele Lăpuşului, prima, cea de la Poiana Scăruţa şi vârful P-lii fiind acum străpunsă pe mijloc de ape. Urmează Custura Vimei, un cerc de ape ce înconjoară o custură stâncoasă aproape pe 90 % din circumferinţă. Custura Cetăţelii este cea mai spectaculoasă custură a defileului, este dezgolită de eroziune şi zimţată. Traseul propus urmează custura în partea ei superioară pe o lungime de cateva sute de metri la o diferenţă de nivel de cca. 80-100 m faţă de rîul Lăpuş.

Echipament necesar: Echipament de tură de suprafaţă.

Durata de vizitare a obiectivului: cca. 1 oră.

Imagini:

Pentr a vizualiza mai multe imagini, urmati linkul următor: http://www.speomontana.ro/imagini/thumbnails.php?album=91

Obiectiv III: Peştera Lii (Cuciulat), judeţul Sălaj:

Localizare şi acces : Este situată în satul Cuciulat, comuna Letca (judeţul Salaj), la o distanţă cca.19 km. faţă de Ileanda. Din Ileanda accesul auto se poate face pe ruta Ileanda-Bizuşa-Perii Vadului-bifurcaţia înspre Răstoci a drumurilor nationale 1C si 1H, – Răstoci – Lemniu – Letca- Cuciulat pana la bifurcatia de langa biserica veche. Se merge apoi pe drumul din versantul drept al Văii Seci pe lânga bufet, se trece V. Seacă în faţa Peşterii din Ograda lui Brânduşan Gavril. De la ultima casă se trece prin curtea acesteia, urcând în versantul stâng al Văii Seci. La izvorul captat se trece în versantul drept şi ceva mai sus, în dreptul confluenţei V.Seci cu V.Lichimuţ, lângă peretele cascadei temporare de pe Valea Seaca, se află intrarea Peşterii Lii.

Descrierea traseului vizitabil: Peştera are dezvoltarea de 1510 m, dar traseul vizitabil este de cca. 300 m. Pasajul asa-zis turistic se poate vizita pe lungime de cca. 50 m, pană la primul sifon temporar. După ce acesta este depăşit, se ajunge pe o galerie dezvoltată pe diaclază. Aici apare o porţiune restrictivă orizontala (5 m), apoi o trecere la verticală (2 m). Se trece în pasajul fosil superior. Se poate ajunge la sifonul temporar 2, prin trecerea târâş
a unui scurt pasaj de tip laminor.

Echipament necesar: salopetă, cască cu lampă şi cizme.

Imagini:

Mai  multe imagini aici: http://www.speomontana.ro/imagini/thumbnails.php?album=47&page=1

Tarif: 15 RON/pers – cheltuieli transport + ghid

Harta excursiei:


View Excursia 2 in a larger map

Comments are closed.