Excursia 1 (Miercuri 07 septembrie 2011)

Obiectiv I: Grota din Dealul Crucii – Galeria de Fum (Baia Mare), judeţul Maramureş


Localizare şi acces: Este situată în Dealul Crucii, situat în nordul Municipiului Baia Mare la cca. 30 de minute de mers pe jos.
Descrierea cavităţii şi prezentarea elementelor de interes: Galeria de Fum a Grotei din Dealul Crucii este una dintre cele mai interesante şi mai bine conservate galerii medievale vizitabile din ţară şi poate din Europa. Galeria conservă urme ale exploatării cu foc, ale exploatării manuale, sunt prezente anumite artefacte, puţuri, hornuri înspre suprafaţă, arcadă, resturi ale unor lucrări vechi de amenajare şi exploatare care fac legătura dintre suprafaţă şi subteran. Se poate face şi vizită la suprafaţă pe un traseu aproximativ egal ca lungime cu cel din subteran şi pe acelaşi aliniament. Aici se pot vedea lucrări miniere de suprafaţă care fac legătură cu subteranul. Dezvoltarea cavităţii este de 409,2 m şi denivelarea este de -67.2 m.
Descrierea traseului vizitabil: Traseul presupune parcurgerea pe jos a unui traseu cu grad redus spre mediu de dificultate pe o lungime de cca. 400 m şi cu o denivelare de -35 m. După o scurtă porţiune mai scundă din zona intrării se ajunge în galeria unidirecţională care are pasaje ascendente, descendente sau orizontale, lăţimea maximă a galeriei este de până la 30 m, înălţimea de 13-15 m.
Echipament necesar: Cască şi sursă de lumină electrică sau flacără de carbid, bocanci sau cizme. Nu necesită folosirea echipamentului TSA.
Durata vizitei: cca. 1 oră
Resurse informative:

Mai multe imagini puteți vizualiza aici

Obiectiv II: Muzeul de Mineralogie Baia Mare, judeţul Maramureş


Descriere: Este considerat a fi cel mai mare muzeu regional de mineralogie din Europa, având în patrimoniu peste 16.000 de eşantioane inventariate şi determinate, unele dintre ele fiind considerate rarităţi pe plan mondial. Expoziţia de bază se desfăşoară pe un spaţiu de 900 m².
Resurse informative: http://www.muzeuminbm.ro/
Tarif: 25 RON/pers (cuprinde cheltuielile de transport, ghid şi biletul de intrare la Muzeul de Mineralogie)

Harta:


View excursia 1 in a larger map

Comments are closed.